9 dôvodov, prečo si dopriať čokoládu
Vedeli ste o tom, že osoby, ktoré pravidelne konzumujú čokoládu majú pevnejšie a trvalejšie zdravie a menej podliehajú celej rade chorôb, ktoré kazia radosť zo života? Prečo si dopriať kvalitnú tmavú čokoládu...
- Zlepšuje náladu – čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v mozgu, po jej konzumácii sa cítime uvolnení a šťastnejší. Naviac bolo zistené, že i vôňa čokolády pomáha duševnému uvolneniu a relaxácii, čo potvrdzuje i stále väčšia obľuba čokoládových masáži.
- Znižuje krvný tlak – najnovšie výskumy dokazujú, že ľudia ktorí si pravidelne dopriavajú malé množstvo horkej čokolády, majú nižší krvný tlak i hladinu zlého cholesterolu. Kvalitná tmavá čokoláda obsahuje horčík, ktorý je v potravinách vzácny
- Pomáha pri chudnutí – dánski odborníci na výživu zistili, že pokiaľ si pred jedlom dáte kvalitnú tmavú čokoládu s vysokým podielom kakaa, zníži sa vám chuť na sladké a mastné jedlá
- Je lepšia ako bozkávanie – aspoň podľa britských vedcov, ktorí tvrdia, že čokoláda môže človeka vzrušiť viac ako bozkávanie. Ľudské telo na konzumáciu reaguje až 4-násobne dlhšie ako na vášnivý bozk
- Cháni pred cievnou mozgovou príhodou – pravidelná konzumácia čokolády znižuje podľa výskumu, ktorého sa zúčastnilo cez 44 tisíc mužov a žien, riziko mŕtvice o 22%!
- Predĺžuje život – podľa niektorých výzkumov žijú ľudia, ktorí jedia čokoládu dlhšie ako tí, ktorí sa tejto pochúťke vyhýbajú. Konzumácia čokolády skvalitňuje život ľudí vo vyššom veku.
- Zlepšuje fungovanie mozgu – bolo zistené, že po požití šálky horkej čokolády mali testovaní jedinci lepšie výsledky pri riešení matematických úloh ako tí, ktorí si pred hodinou nedopriali toto občerstvenie
- Znižuje riziko rakoviny – kvalitná tmavá čokoláda obsahuje flavonoidy, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi. Jej konzumácia zvyšuje ich hladinu v krvi.
- Bojuje proti zubnému kazu – kakao, ktoré je základnou surovinou pre výrobu čokolády totiž obsahuje antibakteriálne látky, ktoré pomáhajú bojovať proti zubnému kazu. To ovšem neplatí pre mliečne čokolády a lacné čokoládové náhrážky