Čo je zdravá strava a má vôbec význam?
Občas sa každý z nás počuduje, prečo má nejaký zdravotný problém. Premýšľame, prečo? Prečo máme pár kíl navyše, prečo nám nepracuje organizmus tak, ako by sme chceli, prečo sme stále unavení, prečo…
Znie to možno trocha nepríjemne, ale za mnohé zdravotné problém si môžeme sami. Samozrejme, že nik vedome nechce mať nadváhu, ani byť chorý. Málokto si však uvedomuje, že za stav svojho tela zodpovedá sám a krízu nezaženie žiadnym zázračným liekom. Ako teda môžeme svoje zdravie ovplyvniť?
Odpoveď sa nachádza na našom tanieri.Ide o kvalitu a množstvo jedla, ktoré sme zvyknutí jesť.
Umelé látky do zdravej stravy nepatria
Zamerajme sa najprv na skladbu potravín, ktoré jeme. Sú to hotové jedlá z rýchleho občerstvenia či polotovary zo supermarketu? Obe možnosti sú problémom pre naše trávenie. Dôvodom je nielen ich príprava, ale aj najmä množstvo dochucovadiel, éčok, konzervantov a rôznych „vylepšujúcich“ látok.
Dajte si teda záležať, aby ste investovali tých pár hodín týždenne na to, aby ste si pripravili vlastné kvalitné jedlo a nedali sa zlákať na pohodlnosť, ktorú vám ponúka potravinový priemysel.
Vytvorte si tiež zvyk, aby ste si prečítali zloženie každej potraviny, ktorú si vložíte do nákupného košíka. Všetko, čo obsahuje éčka, glutamáty, konzervanty, arómy a farbivá, vráťte naspäť do regálu. Že vám v tom košíku takmer nič neostalo? Máte pravdu, nie je to ľahké. Ale kto hľadá, nájde – a bude zdravší.
Ak sa rozhodnete stravovať sa zdravo, výsledok neuvidíte zajtra, ale až o pár rokov. Väčšina ľudí na to nemá trpezlivosť a práve preto skončia s rôznymi zdravotnými problémami. Buďte iní! Buďte trpezliví a vážte si svoje zdravie.
Čo má spoločné zdravá strava s BIO potravinami
Dobre, éčka a iné umelé látky v jedle určite nechceme. Ale oplatí sa investovať tie obrovské peniaze aj na bio potraviny?
Zastávam názor, že základ zdravého jedálničku je zelenina. Lenže pestovatelia zeleniny a ovocia chcú mať čo najväčšiu úrodu za čo najnižšiu cenu. Preto pri pestovaní používajú rôzne chemické prípravky proti plesniam, chorobám a škodcom. Niečo z toho sa umyje, ale niečo ostáva.
Poznáte tie krásne lesknúce sa jablká zo supermarketu, ktoré vyzerajú rovnako sviežo aj po desiatich dňoch pri izbovej teplote? Pôsobia tak chutne a krásne sa lesknú – ale je to prirodzené?
Problémom je, že pri ovocí a zelenine nevidíte zloženie, respektíve rozpis chemikálií, ktoré boli na ich dopestovanie použité. Označenie BIO je preto jediným ukazovateľom, že daná potravina je do väčšej miery vypestovaná prirodzene.
Ak sa vám tá dvojnásobná cena za túto znalosť neoplatí, dajte si aspoň záležať, že si ovocie a zeleninu pred konzumáciou poctivo umyjete, prípadne tie voskované jablká ošúpete.
V ideálnom prípade si dopestujete sami všetko, čo sa dá. Dokonca aj v byte si môžete niečo dopestovať – postavte si na parapet kochlíky s paradajkami, redkvičkami alebo jahodami. Nemáte čas? Tak aspoň bylinky ako mäta, šalvia, tymián, majorán, oregano…
Najviac zdraviu prospešných látok majú čerstvo dozreté potraviny. A najčerstvejšie sú predsa vtedy, keď si ich odtrhneme sami. Čím dlhšie potravina stojí, stráca na svojej výživovej hodnote, oxiduje a znižuje sa obsah minerálov, stopových prvkov, vitamínov. To je ten dôvod, prečo paradajky chutia najviac ako paradajky v lete a mandarinky sú také kúzelné na Vianoce.
Čo do zdravej stravy nepatrí
Tak ako pri všetkom, aj pri zdravej strave platí pravidlo „z každého rožka troška“. Za každých okolností sa však snažte vyhnúť týmto ingredienciám:
Biely rafinovaný cukor
O jeho škodlivosti vie takmer každý. Čo však spôsobuje? Prekysľuje organizmus, poškodzuje sliznicu tenkého čreva, spôsobuje cukrovku. Túto tému nájdete bližšie popísanú v článkuTajomstvo priberania.
Biela múka
Stala sa samozrejmosťou ibav posledných pár desaťročiach. Dovtedy sa múka mlela z celého zrna. V čom je rozdiel? Ak zo zrna odstránime obal, ostane bielkovinový stred, lepok. Aby náš organizmus mohol spracovať lepok, potrebuje na to minerály a vitamíny z obalu zrna, ktoré však boli odstránené. Pri konzumácii bielej múky pôsobením lepku vznikajú v črevách zápalové ložiská, ktoré postupom času môžu vyústiť do alergie, prejavujúcej sa ako zahlienenie, poruchy imunity, problémy s trávením, nadváha, hnačky alebo zápchy, ekzémy či intolerancia lepku a pod.
Mliečne výrobky
Napriek neutíchajúcej propagande mliekarenského priemyslu už mnohí pochopili, že mlieko nemusí byť základom našej každodennej stravy, dokonca tu platí pravidlo – čím menej, tým lepšie. Okrem toho, že súčasné krabicové mlieko má od kvalitnej potraviny ďaleko, je plné hormónov, ktoré sú podávané zvieratám. Ak potrebujete doplniť vápnik, vrhnite sa radšej na strukoviny – tie narozdiel od mlieka nezahlieňujú, nepodporujú nárast nadváhy, ani množenie rôznych patogénov v organizme.
Strašiak menom zdravá strava
Ak niekto povie, že sa stravuje zdravo, väčšina ľudí zagúľa očami. Veď s ničím to predsa netreba preháňať. Je pravda, že mnohí sa toho bojíme už len preto, že sa nám tak ťažko vychádza z vychodených koľají. Máme overený spôsob prípravy jedál. Máme obľúbené potraviny, ktoré zbožňujeme a nechceme sa ich vzdať. Ako to teda zvládnuť?
Po prehodnotení všetkých plusov aj mínusov zdravej stravy aj bez ohľadu na to, ako ste sa rozhodli, skúste aspoň toto – pri najbližšej príprave jedla zameňte niektoré suroviny za ich zdravšiu verziu.
Ak budete robiť rizoto, namiesto ryže môžete premiešať zeleninu s uvarenou pohánkou. Na raňajky si namiesto presladených pražených cereálií pripravte ovsené vločky s nastrúhaným jablkom a banánom. K mäsu si namiesto klasickej prílohy pripravte zeleninový šalát. Namiesto džemu si doprajte čerstvé ovocie.
Ak chcete bližšie spoznať tajomstvá zdravej stravy, požiadajte si o tento bezplatný súhrn zdravých potravín.
Nakoniec zistíte, že tá zdravá strava je v skutočnosti aj chutnejšia .
Autor článku: Júlia Čížová